četrtek, 12. december 2013

Lesni peleti – kurjava prihodnosti?

Vse več je opozoril, da zaloge premoga, kurilnega olja in plina hitro kopnijo. Seveda sledi logično vprašanje, s čim se bodo greli naši otroci. Nafta že desetletja pomeni bogastvo, ki omogoča neodvisnost in nemoteno delovanje družbe. Evropa dobiva sicer velike količine surove nafte iz Severnega morja, a še vedno premalo, da bi z njo pokrila 50 odstotkov svojih potreb, je lani objavila komisija EU za energijo. Poraba raste, zaloge kopnijo in strokovnjaki predvidevajo, da bodo v naslednjih petdesetih letih sedaj znani viri izrabljeni.
Vsaka država zato išče nove vire, glede na svoje naravne danosti in možnosti. Tako so Avstrijci, na primer, odkrili lesne pelete. Rojake navdušujejo za uporabo lesnih peletov s sloganom »energija pred domačimi vrati«. Poudarjajo, da ta energija ne onesnažuje okolja, da je bo vedno dovolj in je poceni. Tako ne preseneča podatek, da naj bi bilo v Avstriji v uporabi že okoli 30.000 gorilnikov na pelete in da njihovo število hitro raste, proizvajalci lesnih peletov pa jih že lahko naredijo 150.000 ton na leto.
Pelete delajo iz surovin, ki jih je v avstrijskih gozdovih dovolj – iz lubja, lesa in lesnih odpadkov. Pri tem poudarjajo, da na ta način hkrati pomagajo ohranjati neokrnjenost narave in ustvarjajo nova delovna mesta. Pomembno pa je tudi, da na ta način zmanjšujejo odvisnost države od uvoza surove nafte in zmanjšujejo škodljive emisije plinov v ozračje. Tako za naravo kot za prijetno počutje ljudi naj bi bila najboljša kombinacija uporaba lesnih peletov in sončne energije. Sončni kolektorji grejejo vodo poleti in v prehodnih mesecih, ko pa sončne naprave zaradi mraza ne zmorejo vsega dela, prevzamejo skrb za ogrevanje vode in ogrevanje prostorov gorilniki na pelete. Ti naj bi bili poleg sončne energije in energije, ki jo daje veter, najboljša energija v naravnem krogotoku, kar so pred kratkim spoznali tudi v Bruslju in še enkrat opozorili vse države na zmanjševanje zalog surove nafte. Nafte in plina naj bi bilo dovolj le še za naslednjih petdeset let, vprašanje pa je, kdo ju bo lahko zaradi visoke cene sploh še kupoval.

Toplotne črpalke
dinge, vorteile, bolezni, adam4adamn, adr, aff, aff, aff, aff, aff, aff, aff, aff, hits, apartmaji, avtopralnica, treadmill, acne, nail, product, blackmica, blog, brea, brufoli, car blog, clegenatur methods, ragazze, dating, dentisti croazia, efood, enhafallux secrets, reumofan, eyeshadow, femalix secrets, fenoboci diet plan, foodallergy, fopobiacne secrets, frans, fxbot, gmo, hairloss, health, igre, fish, photo, run, wine, info, internet marketing, ita, izdelava spletnih strani, just, justin, law, Lcd televizorji, letti singoli, manifestation, mobili, mobotallor secrets, mofedest miracle, retriever, home, medical, Optimizacija spletnih strani, nirvam, Optimizacija spletnih strani, optimizacija seo, Optimizacija spletnih strani, Optimizacija spletnih strani, Optimizacija spletnih strani, Optimizacija spletnih strani, Optimizacija spletnih strani, Optimizacija spletnih strani, organic, stave, paleo, pasme psov, health, filmi, filmi, filmi, filmi, filmi, raw, estate, regali, reum, reum, rocelangue methods, rotogenflux methods, rottweiler, wedding, insurance, slovenien, spovelax training program, tierrecht, tinnitus, urban farming, veggie garden, villa blanca, wow, zodiac sign, watson, kiparstvo, blue waffles, telenovele,

Ni komentarjev:

Objavite komentar